"Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun (Kanun No. 5996) 26'ncı maddesi ve "Risk Değerlendirme Komite ve Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereği, gıda ve yem güvenilirliği, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı konularında bağımsız, tarafsız şeffaf ve bilimsel esaslara dayalı risk değerlendirme çalışmalarını yürütmek üzere, üyeleri araştırma kurumları, araştırma enstitüleri, üniversitelerin konu ile ilgili fakültelerinin temsilcileri ile gerektiğinde diğer uzman kişilerden oluşan Bilimsel Komisyonlar kurulmaktadır. Bu kapsamda dördüncü dönem görev süresini tamamlamış olan Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu, beşinci dönem çalışmaları için yeniden oluşturulacaktır.
Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonunun, çeşitli bitki, bitki kısımları ve bunlardan elde edilen bitkisel preparatlar (ekstre, sabit yağ, uçucu yağ, vb.) üzerinde gıda olarak kullanılabilirliği ve işleme teknolojileri, kimyasal yapı, fizyolojik etki ve toksikolojik araştırmalar yapmış, tercihen risk değerlendirme konusunda deneyimli uzman bilim insanlarından oluşturulması planlanmıştır.
Bu kapsamda komisyonun oluşturulması amacıyla ilgide kayıtlı yazı ile "Açık Çağrı"ya çıkılmış, ancak "Farmakognozi", "Farmasötik Botanik" ve "Farmasötik Toksikoloji" Ana Bilim Dallarında uzman bilim insanları için başvuru süresi 1 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonununda yer almak isteyen "Farmakognozi", "Farmasötik Botanik" ve "Farmasötik Toksikoloji" Ana Bilim Dallarında uzman akademik personelin Genel Müdürlüğün internet sitesinde yayımlanan "Açık Çağrı – Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu" başlıklı duyuruda yer alan online başvuru formunu (riskbasvuru. tarimorman.gov.tr) doldurması gerekmektedir.