12 Şubat 2024 ile 11 Mart 2024 arasında
Tarım Ve Orman Bakanlığı
Europe/Istanbul saat dilimi

Bu etkinlik Çukurova Üniversitesi dışında bir kurum tarafından organize edilmektedir. Aşağıdaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. İçerik ve bilgilerden Çukurova Üniversitesi sorumlu tutulamaz

Tarım Ve Orman Bakanlığı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu"nun  26'ncı  maddesi  ve  "Risk Değerlendirme Komite ve Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereği, gıda ve yem güvenilirliği, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı  konularında bağımsız, tarafsız şeffaf  ve  bilimsel  esaslara  dayalı  risk  değerlendirme  çalışmalarını  yürütmek  üzere,  üyeleri  araştırma kurumları, araştırma enstitüleri, üniversitelerin konu ile ilgili fakültelerinin  temsilcileri ile gerektiğinde diğer  uzman  kişilerden  oluşan  Bilimsel  Komisyonlar  kurulmaktadır.  Bu  kapsamda  oluşturulan Komisyonlardan  biri  olan  "Biyolojik Tehlikeler Komisyonu",  ikinci  dönemini  tamamlanmak  üzere olup üçüncü dönem çalışmaları için yeniden oluşturulacaktır. "Biyolojik Tehlikeler Komisyonu"ndan  ülkemizde  patojenlerden  kaynaklanan  mikrobiyolojik tehlikelere  ilişkin  bilimsel  risk  değerlendirmesi  faaliyetlerinin  yürütülmesinde  aktif  rol  oynaması beklenilmektedir.  Risk  analizinin  bilime  dayalı  kısmını  oluşturan  mikrobiyolojik  risk  değerlendirme, gıdaya bulaşan spesifik bir mikroorganizmanın gıdanın  tüketimi ile insan sağlığı üzerinde oluşturacağı riski tahmin etme yetisi  sağlaması yanında gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların önüne geçilmesi  için alınacak  önlemlere  ilişkin  değerlendirmeler  yapılmasına  imkan  sağlamaktadır.  Mikrobiyolojik  risk değerlendirme  gıda  kaynaklı  patojenlerden  kaynaklanan  risklerin  yönetimi  ve  gıdaların  uluslararası ticarette standartlarının hazırlanmasında kullanılabilen bir araç olarak  düşünülmektedir. "Biyolojik Tehlikeler Komisyonu"nda, gıda- mikroorganizma  ilişkisi,  gıdalarda  mikrobiyal gelişim  ve  gelişimin inhibisyonu,  gıda  kaynaklı  zoonoz  ve  patojenlerin  epidemiyolojisi,  gıda  kaynaklı mikrobiyal  hastalıklar,  antimikrobiyal  direnç,  gıda  işleme  hijyen  ve  sanitasyonu,  gıda  muhafaza, güvenilir  gıda  eldesi  ve  mikrobiyolojik  kriterler,  prediktif  mikrobiyoloji ve matematiksel modelleme alanlarında çalışan konusunda uzman bilim insanları görev almaktadır. Ülkemizin  gıda  güvenilirliği  hizmetlerine  ilişkin  risk  değerlendirme  çalışmalarına  kurumunuz tarafından  sağlayacağınız  katkı  son  derece  önem  arz  etmektedir.  Bu  çerçevede  yukarıda  bahsedilen mevzuat  kapsamında  teşekkül  ettirilecek  yeni  "Biyolojik Tehlikeler Komisyonu"nda  Üniversitenize bağlı ilgili ana bilim dallarında görevli akademik personelin yer alması  oldukça önem taşımaktadır. Bu çerçevede "Biyolojik Tehlikeler Komisyonu"nda yer almak isteyen akademik personelinizin Genel  Müdürlüğümüz  web  sitesinde  yayımlanan  "Açık Çağrı – Biyolojik Tehlikeler Komisyonu" başlıklı  duyuruda  yer  alan  on-line  başvuru  formunu  (https://riskbasvuru.tarimorman.gov.tr)  doldurarak en  geç  11 Mart 2024  tarihine  kadar  başvurusunu  tamamlaması  gerekmektedir.  Ayrıca,  uzman veri tabanında yer almak isteyenler de aynı bağlantıdan ilgili formu  doldurarak başvuru yapabilmektedirler.

Başlar
Sona erer
Europe/Istanbul
Tarım Ve Orman Bakanlığı