Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü ve Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) işbirliği ile planlanan ve 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Güz Döneminde Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarından Dr. Fatma KARAÇOBAN’ın danışmanlığında yürütülen Köye İlk Adım Programı tamamlandı.
Program kapsamında Sınıf Öğretmenliğinde öğrenim gören 21 öğretmen adayı birleştirilmiş sınıf uygulamasıyla öğretim gerçekleştiren Yarımca, Çamlıca, Kadirin Çiftliği ve Çamlık ilkokullarını ziyaret ettiler. Ziyaret edilen okulların öğretmenleri ile yaptıkları görüşmelerde köyde/kırsalda öğretmen olma, okul-veli işbirliğini sağlama, idari işleri sürdürme ve öğretimi gerçekleştirme konularında fikir sahibi oldular, yerinde gözlemleme şansına ulaştılar. Takip eden üç haftada ise ikisi KODA biri öğretmen adayları tarafından tasarlanan üç atölye çalışması gerçekleştirdiler.
Süreç sonunda öğretmen adayları, deneyimlerini şu cümlelerle ifade ettiler:
“Gözlemlerime dayanarak şunu söylemek isterim ki, bu dersi ilk aldığım zamanlarda birleştirilmiş sınıflardan çok korkmuş, atanırsam ne yaparım nasıl baş ederim diye düşünmüştüm. Endişelerim bu denli verimli bir ortamda fazlasıyla azaldı.” (ÖA1, Gözlem Raporu)
“Köy okulu deneyimi, orda öğretmenlerden fikir almak, sohbet etmek beni geliştirdi, tabularımı yıktı. Her gittiğimde kocaman bir gülümsemeyle gittim. Güzel bir deneyimdi.” (ÖA2, Gözlem Raporu)
“Köy okulu deneyimi yaşadığımız için kendimizi çok şanslı hissettik” (ÖA3, Gözlem Raporu)
“Farklı sınıflar bir aradayken eğitimin nasıl verildiği ve köy okullarında çocuklarla iletişimin nasıl olduğu gibi birçok konuda deneyim sahibi oldum. Birleştirilmiş sınıflarda nasıl bir düzen olduğunu ve bunun işleyişini öğrendim.” (ÖA4, Gözlem Raporu)
Süreçte emeği geçen başta Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Fulya CENKSEVEN ÖNDER’e, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Akın EFENDİOĞLU ve Doç. Dr. Oğuzhan KIRDÖK’e, KODA'nın saha koordinatörlerine, köy okulu öğretmenlerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.