Bilindiği üzere küresel ölçekte gerçekleştirilen taşımacılık faaliyetlerinin büyük bölümü deniz yoluyla yapılmaktadır. Bu nedenle denizcilik sektöründe görev alacak donanımlı gemi insanı ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle son dönemde dünya denizcilik sektöründe görev yapmak üzere elektro-teknik zabiti ihtiyacı bulunmaktadır.
Ülkemizde, hem Türk bayraklı hem de yabancı bayraklı filolarda çalışmak üzere elektro-teknik zabiti yeterliği alabilme şartını karşılayan bölümler, İlgi (a) Mülga Yönetmelikte, "Üniversitelerin elektrik, elektronik, mekatronik, kontrol ve otomasyon, endüstriyel kontrol, otomasyon sistemleri, gemi elektroniği ve haberleşme veya gemi otomasyonu ile ilgili bölümler" olarak belirlenmişti.
Denizcilik sektöründe duyulan ihtiyaç üzerine İlgi (b) Yönetmelik ile elektro-teknik zabiti yeterliği şartlarını sağlayan lisans ve önlisans bölümlerinin kapsamı "Üniversitelerin lisans düzeyinde eğitim veren mekatronik mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, elektrik öğretmenliği ile ön lisans düzeyinde eğitim veren mekatronik, elektrik, elektronik haberleşme teknolojisi, elektronik teknolojisi, hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi, kontrol ve otomasyon teknolojisi ile ilgili bölümler" olarak genişletilmiştir.
Söz konusu düzenleme ile ülkemizde yetişen ve tüm dünya denizlerinde görev alabilecek elektro-teknik zabiti ihtiyacını Türk gemi insanları ile karşılayarak istihdama da katkı sağlanması amaçlanmaktadır.