Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye'nin katılım sağladığı Sınır Ötesi İşbirliği Programlarının Ulusal Otoritesi olarak görev yapmaktadır. Ülkemiz 2021-2027 döneminde, Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Programı, Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Programı ve Interreg NEXT Akdeniz Havzasında Programına iştirak etmektedir.
Akdeniz Havzası Programında Türkiye'den Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illeri yer almaktadır. Programa ülkemizin yanı sıra Cezayir, Mısır, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Lübnan, Malta, Filistin, Portekiz, İspanya, Tunus ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) katılım sağlamaktadır.
Bahse konu Programın 83,7 milyon avro tutarındaki Yeşil Dönüşüm temalı ikinci teklif çağrısı 14 Ocak 2025 tarihinde yayımlanmıştır. Program kapsamında, ülkemiz ve havzadaki diğer program ülkelerinden uygun kurum ve kuruluşların ortaklaşa hazırlayacakları projeler desteklenecektir. Programa ve teklif çağrısına ilişkin ayrıntılı bilgi notu ekte takdim edilmektedir.
Sunulan projelerin ilk çağrıda olduğu gibi, "Daha Rekabetçi ve Daha Akıllı Bir Akdeniz", "Daha Yeşil, Düşük Karbonlu ve Dirençli Bir Akdeniz", "Daha Sosyal ve Kapsayıcı Bir Akdeniz", "Akdeniz İçin Daha İyi İşbirliği Yönetişimi" öncelikleri altında sunulması beklenmekte ancak her proje teklifinin yeşil dönüşüme katkı sunması gerekmektedir.
Bu itibarla 15 Nisan 2025 tarihine kadar açık olacak proje çağrısının gerek görülen bağlı kuruluşlarla ve Avrupa Birliği fonları kullanarak proje yürütmüş potansiyel yararlanıcılarla paylaşılmasında fayda görülmektedir.
Öte yandan, programın ikinci teklif çağrısına ilişkin çevrimiçi bilgilendirme toplantısı 29 Ocak 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir.